Ablakcsere - Felújítás egyszerűen
16106
single,single-post,postid-16106,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Ablakcsere

ablak

Ablakcsere
feb 11

Az ablakcsere lehet otthonunk egyik legjelentősebb beruházása. A régi vagy korszerűtlen, rosszul záródó nyílászárók cseréje jelentősen csökkentheti a havi közüzemi költségeket, és az új ajtók, ablakok nem utolsósorban esztétikai értékkel is bírnak.

Az ablakcsere keretein belül többféle alapanyag közül választhatunk, de a legelterjedtebb a fa vagy a műanyag.

Az ablakcsere variációi

Az ablakcsere egyik lehetősége, amikor az öreg nyílászárót tokkal együtt távolítják el a falból. Ez bizony nem kis kosszal járó munka, mivel falbontást is igényel. A falüregbe ezután behelyezik az új ablakot, amelyet vízszintbe helyezés után fixálnak, és purhabbal töltik ki a réseket. Ennek szerepe nemcsak a rögzítés, sokkal inkább a szigetelés. Sajnos ebben az esetben a kőművesmunka elkerülhetetlen.

Az ablakcsere másik lehetősége, amikor az ablaktok jó állapotban van, de egy korszerűbb, vastagabb, jobb hőszigeteléssel rendelkező ablakot helyeznek be. Ebben az esetben a már meglévő tokra rakják fel az új nyílászárót. Ez a telepítési módszer lényegesen egyszerűbb, mint egy komplett ablakcsere, viszont hátránya, hogy kisebb lesz az ablaküveg felülete a két darab ablaktok miatt.

Nyílászárók anyagai

Az ablakok számos különböző anyagból készülhetnek, például fából, üvegszálból, alumíniumborítású fából, műanyagból, üvegblokkokból és más kompozit anyagokból.

Ablakcsere esetén fa vagy műanyag nyílászárót válasszunk?

A faablakok előnye, hogy sokkal természetesebb és barátságosabb hangulatot idéznek elő otthonunkban. Ezenkívül számos lazúr és festék közül választhatunk, amikor valamilyen színt szeretnénk adni nekik. Hátrányuk pont a természetességükből adódik, hiszen élő, lélegző tárgyakról lévén szó, bizony ápolást igényelnek.

A műanyag ablakok ezzel szemben nem igényelnek karbantartást, bőven elég nekik egy nedves ruhával való áttörlés. Azonban hátrányuk éppen az egyszerűségükben és korlátozott színválasztékukban rejlik.

Ablakcsere esetén fontos nagyobb figyelmet szentelni a nyílászárókban lévő üvegek K értékére. Köztudott, hogy a lakás hője a nyílászárókon át távozik elsődlegesen. Egy 5 kamrás, 1,2 K értékű ablak már elég jónak mondható. Ha igazán jó nyílászárót szeretnénk, akkor érdemes lenne 1,0 K értékű ablakot választanunk, mert ezeknél az üvegezés két rétege között általában argontöltés található.