Parketta - Felújítás egyszerűen
16171
single,single-post,postid-16171,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Parketta

parketta

Parketta
feb 13

A parketta mozaikszerű fadarabok geometrikus elrendezése, a padló burkolására használják. A legnépszerűbb parkettaminta a halszálkás, de lehet négyzet, háromszög vagy más geometriai forma is.

A parketta eredete

A parketta a francia ’parqueterie’ szóból származik. Ezek nagy átmérőjű négyzetek, melyeket 1684-ben Versailles-ban mutattak be, hogy kiváltsák vele az addig használatos márvány padlót.

Parketta anyaga

A parketta legáltalánosabban felhasznált faanyagai a tölgy, a dió, a cseresznye, a hárs, a fenyő és a juhar. A drágább kategóriájú, színpompás mahagóni vagy más trópusi keményfából is gyártanak esetenként parkettát.

Bár technikai értelemben a bambusz nem minősül fának, mégis egyre elterjedtebb a belőle készült parketta. Régebben a parkettát forró bitumennel rakták le, de ma már inkább a modern hideg ragasztót használják.

A parketta tisztítása

A fapadlót söpörjük tisztára, és ha szükséges, esetenként töröljük át nedves ronggyal. A porszívó használata könnyen megsérti a fát, karcolást, kopást idézve elő rajta.

A parketta javítása

A parketta általában tartós, és csak alig vagy egyáltalán nem igényel különösebb karbantartást. Ha valamelyik lap eleresztette magát, ragasszuk vissza parkettaragasztóval. A bitumennel lerakott parkettáknál használjunk forró vagy hideg bitumenes emulziót, mert más ragasztó már nem fog rajta megtapadni.

Parketta általános felhasználása

A parkettaburkolat gyakran megtalálható előszobákban, hálószobákban és egyre többször nappalikban is. A kerámia padlólapokkal szemben nagy előnyük, hogy jóval melegebb érzetet keltenek. Nem vetemedik, nem mozog, nem recseg, mint a tömörfa parketta. Sajnos a hátrányuk, hogy nem nyelik el a hangokat.

A legtöbbször használt szalagparketta lerakásának szabályai

A szalagparketta abban az irányban nyújtja a teret, amerre fektetve lett. Ezt a lerakásánál mindenképpen vegyük figyelembe.

Ha padlófűtésünk van, ne használjunk bükk, illetve juhar szalagparkettát.

Az aljzatnak síknak kell lennie, maximum 2 mm eltérés engedélyezett 2 méteren. Friss betonra vagy aljzatkiegyenlítőre nem szabad parkettát fektetni.

A parketta lefektetési hibái utólag már nem korrigálhatóak. A lefektetés után már nem csúsztathatunk be alá ezt-azt, mert billeg, vagy mert nem fekszik jól a talajon.

Többször felújítható, csiszolható. Évtizedekig kiszolgál bennünket.

Laminált parketta

A laminált parketta lerakása tipikusan az a munka, amely házilag és egyénileg is könnyen kivitelezhető. A laminált parketta hasonlóan van csomagolva, mint a lambéria, hajópadló vagy nútféderes deszka, és ezeket is egymásba pattintva lehet lerakni.

Első lépésben, vizsgáljuk meg a burkolni kívánt helyiség aljzatát. Ha az aljzat és a vezetőléc között 3 mm-nél nagyobb távolságot tapasztalunk, használjunk aljzatkiegyenlítőt ezeknél a hézagoknál.

Fektessünk megfelelő méretű műanyag fóliát a padlóra, majd erre görgessük rá az alátétfóliát. Ezzel megóvhatjuk laminált parketta anyagát az aljzatból szivárgó esetleges nedvességtől. A padlóalátét alkalmas lehet a 3 mm-nél kisebb aljzategyenetlenségek korrigálására is.

Helyezzünk el távtartókat végig a fal mentén, mert ezzel biztosítjuk a helyet a fal és a laminált parketta között a táguláshoz, ha esetleg pára vagy nedvesség hatására megdagadna a parketta. Ennek a távolságnak 1,5 cm-nek kell lennie.

Az első lapot úgy helyezzük le, hogy a hornyolt oldal kerüljön a fal felé. A többi laminált parketta elemet úgy rakjuk le az első sor mellé, hogy a csapolt és hornyolt felük egymással szemben legyen. Óvatosan ütögessük a lapokat a helyükre egy kalapács és egy alátét segítségével. A szükséges vágások elvégzéséhez dekopírfűrészt használjunk.

A laminált parketta ápolása

Fontos, hogy a laminált parketta mindig tiszta legyen, hogy a por-, piszok-, homokrészecskék ne karcolják meg idővel a dekoratív felületet. Az is fontos, hogy mindig szárazon tartsuk a padlót, mert a tartós nedvességtől a fa megduzzad és eldeformálódik. Természetesen ha ráloccsan egy kis víz, de gyorsan feltöröljük, az még nem fog gondot jelenteni.