A karbantartás fenntartja a kazán hatásfokát - Felújítás egyszerűen
15925
single,single-post,postid-15925,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

A karbantartás fenntartja a kazán hatásfokát

futes

A karbantartás fenntartja a kazán hatásfokát
feb 08

Használatuk során a kazánok égői, hőcserélői elszennyeződhetnek, egyes alkatrészeik elállítódhatnak, s ennek hatására a kazánok hatékonysága idővel lecsökken.

Ha a nyitott égésterű kazánok ajánlott karbantartásai elmaradnak, megnő a szénmonoxid keletkezésének veszélye. A nyitott égésterű kazán égőtere ugyanis közvetlen kapcsolatban áll a lakóhelyiség légterével, mivel az égéshez szükséges levegőt onnan nyeri. A beszívott helyiséglevegő port is tartalmaz, amely ráéghet a füstgáz hőcserélőjére, és ennek hatására fokozatosan eltömítheti azt. Így fokozatosan romlik az égőtér friss levegő ellátása, ami tökéletlen égéshez, és az ebből adódó szénmonoxid termelődéshez vezet.

A szénmonoxid mérgezés hatására bekövetkező halálesetek döntő része elkerülhető lenne a kazánok évenkénti ellenőrzésével és karbantartásával. Tapasztalataink szerint azonban mindössze a tulajdonosok egyötöde végezteti el a karbantartást a megkívánt éves rendszerességgel.

A kazán karbantartása elsősorban az égőtér és a hőcserélő tisztításából, a készülék újbóli beszabályozásából, valamint a tágulási tartály és biztonsági szelepek ellenőrzéséből áll. A karbantartási feladatokkal természetesen kizárólag hozzáértő, és a megfelelő jogosultságokkal rendelkező személyt szabad megbízni (legjobb, ha a kazánt gyártó cég márkaszervizével végeztetjük). Az ellenőrzést érdemes még nyáron, a fűtési időszak kezdete előtt elvégeztetni, ugyanis télen a karbantartást végző cégek általában túlterheltek, ezért téli meghibásodás esetén akár napokat is várni kell, míg a munkálatokat elvégzik.

A szükséges ellenőrzések és karbantartási munkálatok ára évi néhány ezer forint, ami nem nagy befektetés, ha figyelembe vesszük, hogy a karbantartás elmaradása esetén az épületben lakó emberek élete kerülhet veszélybe.

Forrás: nkek.hu