Szobafestés - Felújítás egyszerűen
16168
single,single-post,postid-16168,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Szobafestés

festes

Szobafestés
feb 13

gy lakás falainak színe, esetleg mintája meghatározza a lakás atmoszféráját, és nagyban tükrözi tulajdonosának személyiségét, befolyásolja az ott élő emberek hangulatát. Éppen ezért mindenképpen érdemes a szobafestés előtt végiggondolnunk, hogy milyen színeket is alkalmazzunk, hogy otthonosan érezzük benne magunkat.

A szobafestés első lépése

Amikor a lakásfelújítás alkalmával a falak színét eldöntjük, tartsuk szem előtt, hogy harmonizáljon a bútoraink és kiegészítőink színével, hogy teljes mértékben illeszkedjen a szoba atmoszférájához és a lakók személyiségéhez.

A szobafestés második lépése

Győződjön meg róla, hogy csak jó minőségű és tartós festéket vásároljon, mert ezzel érhetjük el azt, hogy nem kell egy év múlva újra kifesteni a szobát, nem fog hámlani és hólyagosodni idő előtt a falra felvitt festék.

Kérdezze meg szobafestő ismerősét, kérjen tőle tanácsot, hogy melyik festéket érdemes megvásárolni, ha azt szeretnénk, hogy a szobafestés eredményes és tartós legyen.

A szobafestés harmadik lépése

A szobafestés sikeres kivitelezéséhez a legfontosabb a szükséges előkészületek elvégzése. Ez sokszor több időt vesz igénybe, mint maga a szobafestés.

A bútorokat vigyük át egy másik szobába, vagy ha túl nagyok, akkor toljuk a helyiség közepére, és alaposan takargassuk be fóliával. Vegyük le a képeket, díszeket a falakról. A konnektorokat ragasszuk le. Ha mindent elrámoltunk, nézzük át a festendő falak állapotát.

Távolítsuk el az esetleges penészfoltokat, beázásnyomokat, spaklival kapargassuk le az előző festékrétegeket, esetleg mossuk át a falat. Ha a falfelület ezt megkívánja, Falfix-szel kenjük át az egészet, majd gletteljük végig a szobát, főleg a repedéseknél, falsérüléseknél. Ha megszáradt a glettanyag, csiszolópapírral dörzsöljük végig a falfelületeket, mennyezetet. Általában egy réteg elégséges szokott lenni, de a fal állapotától függően szükség lehet második, illetve harmadik glettrétegre is. A lényeg, hogy egyenletes, sima felületeket kapjunk.

A szobafestés negyedik lépése

Kezdjük el a festést. Egyszerre mindig csak egy fallal foglalkozzunk, ha azt befejeztük, akkor jöhet a következő, majd végül a mennyezet.

A jó minőségű festékek általában már egy rétegben is tökéletesen fednek. Száradás után tudunk erről igazán megbizonyosodni. Ha nem vagyunk elégedettek a fedésével, érdemes egy második réteget is felvinni a falra.

Ha úgy véljük, hogy a szobafestés nem nekünk való, túl megterhelőnek találjuk, vagy még életünkben nem csináltuk, akkor mindenképpen érdemes szakemberre bízni a szobafestés kivitelezését. Ez még mindig olcsóbb megoldás, mintha az esetleges hibák miatt kétszer kellene dolgozni, duplán kellene az anyagot megvenni.