Korszerűsítési javaslatok - Felújítás egyszerűen
15902
single,single-post,postid-15902,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Korszerűsítési javaslatok

energiahatekony

Korszerűsítési javaslatok
feb 08

A tanúsítvány egyik legfontosabb része a korszerűsítési javaslatokat tartalmazó rovat. Itt a szakértő leírja, melyek azok a kisebb-nagyobb átalakítások, korszerűsítési lépések, amelyekkel javíthatjuk otthonunk energetikai besorolását, és azt is megállapítja, hány energiaosztályt léphetünk előre, ha minden tanácsát megfogadjuk.

Miről árulkodnak a betűjelek?

Energiahatékonysági osztály
Fogyasztás
Megnevezés
A+
<55
Fokozottan energiatakarékos
A
56-75
Energiatakarékos
B
76-95
Követelménynél jobb
C
96-100
Követelménynek megfelelő
D
101-120
Követelményt megközelítő
E
121-150
Átlagosnál jobb
F
151-190
Átlagos
G
191-250
Átlagost megközelítő
H
251-340
Gyenge
I
341<
Rossz

 
A szakember tapasztalata segíthet abban a döntésben, hogy a legkisebb ráfordítás mellett a legjobban megtérüljön az energia-megtakarítást célzó korszerűsítés, ezért a tanúsítás mellé érdemes költséghatékonysági számításokat is kérni. Ezekből a számításokból kiderül, hogy az egyes javaslatok mekkora beruházási költséggel járnak, mennyi energia takarítható meg ez által, és mennyi idő alatt térül meg a befektetett összeg az energiaszámlák csökkenésével.

Érdemes belevágni a fogyasztáscsökkentő beruházásokba, mert a befektetett pénz és idő az alacsonyabb energiaszámlákon keresztül az évek során megtérül, és otthonunk komfortja és értéke is nő. Az első és legfontosabb lépések a megfelelő hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a helyes árnyékolás. Ha ezeken túl még kisebb energiafelhasználású, illetve még értékállóbb lakást szeretne, a környezet, illetve hosszú távon a pénztárca számára is legjobb megoldásnak a megújuló erőforrások, a szél, a nap, a biomassza vagy a földhő használata kínálkozik.