Lakásfelújítás - panellakás esetén - Felújítás egyszerűen
16160
single,single-post,postid-16160,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Lakásfelújítás – panellakás esetén

panel

Lakásfelújítás – panellakás esetén
feb 13

Egy panellakás felújítás sosem egyszerű és könnyű feladat, hiszen – az építmény korából kiindulva – mindig számítani kell bizonyos rejtett hibákra, melyekre csak a munkafolyamat megkezdése után derülhet fény.

Mielőtt belevágna a panellakás felújítás munkálataiba, próbálja meg elképzelni, hogyan fog kinézni a lakás elrendezése a panellakás felújítás után, min szeretne változtatni, és a panellakás felújítás során mit kell mindenképpen újra cserélni.

A panellakás felújítás munkálatait mindig a legtöbb piszokkal járó feladattal érdemes elkezdeni, hogy utána már ne hordjuk szét a koszt a lakás többi pontjára. Ezek a munkafázisok a következők lehetnek: aljzatkiegyenlítés, hidegburkolás, víz-, csatorna-, fűtéscsövek komplett cseréje, elektromos vezetékek korszerűsítése, telepítése, radiátorok, szaniterek (kád, mosdó, WC) cseréje, illetve egy panellakás felújítás során sok esetben sor kerül a nyílászárók cseréjére is, amely szintén nagy kosszal járó munkafolyamat.

Az elektromos vezetékek cseréje egy panellakás felújítása során komoly figyelmet és tervezést igényel. Döntse el még a villanyszerelők kiérkezése előtt, hogy hová szeretné az elektromos kiállásokat, konnektorokat, kapcsolókat, hiszen utólag már nagyon nehéz rajtuk változtatni, főleg ha a panellakás felújítás már a befejezés stádiumában van. Érdemes a konyhába több kimenetet is telepíteni, hiszen a mikrohullámú sütő, a kávéfőző, az elektromos sütő, a hűtőgép, a robotgép, a rádió, esetleg a tévé mind, mind igényli a konnektorok meglétét. A folyosón is szükség lehet konnektorra, hiszen a porszívót ott is kell használni, és sok lakásban a telefonnak is itt van a helye.

Egy panellakás felújítás során sor kerülhet a radiátorok cseréjére is, és ekkor alkalom nyílik egy új készülék felhelyezésére is, ha szükséges. A vízvezetékek és a csatorna cseréje már sokkal bonyolultabb művelet egy panellakás felújítás során, hiszen itt az esetek többségében a teljes fürdőszobát szét kell szedni hozzá, a csempéket leverni, az aljzatburkolatot fölszedni. A csempéket mindenképpen csak a csövek cseréje, és hegesztése után szabad feltenni, hiszen még a legkisebb szikra is megsértheti a burkolólap mázrétegét.

Panellakás felújítás során, ha erkély is rendelkezésre áll, mindenképpen érdemes az anyagmaradványokat, munkapadot, satut és egyéb szerszámokat itt tárolni. Ha a panellakás felújítás során a lakó a lakásban kíván tartózkodni, érdemes a munkálatokat a lakás legtávolabbi szobájában elkezdeni, majd fokozatosan haladni a többi helyiség felé.