Lakásfelújítás - Felújítás egyszerűen
16153
single,single-post,postid-16153,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Lakásfelújítás

felujitas

Lakásfelújítás
feb 13

A lakásunk nemcsak egy hely, ahol élünk, de gyakran egy igen vonzó formája a pénzünk befektetésének is. A lakásfelújítás növelheti az ingatlanunk értékét, miközben szebb és komfortosabb környezetben élhetünk.

Sokan közülünk végigcsinálták már a lakásfelújítás nem éppen kellemes procedúráját, túlélték a vele járó hatalmas felfordulást, elvégezték a takarítást. Azonban az élmény, amit egy szépen átalakított, tiszta, új lakás nyújtani tud, minden kellemetlen nyűgöt, gondot, felfordulást feledtet velünk. Amikor végre leülünk és gyönyörködünk az új falakban, bútorokban vagy csempékben, az megéri a kellemetlenségeket.

Annak ellenére, hogy a lakásfelújítás szó általában egy már régebb óta meglévő ingatlan helyrehozatalát jelenti, egyúttal gyakran kültéri munkálatokat is elvégzünk ilyenkor. Sort kerítünk például garázsok, pázsitok, kertek, kültéri szerkezetek stb. rendezésére is.

A lakásfelújítás célja

Komfort

Ebbe a körbe tartozik a fűtésrendszerek, ventilátorok, szellőző rendszerek korszerűsítése, vízvezetékek és elektromos vezetékek kapacitásának növelése, pince, alagsor vízszigetelése, szobák, fürdőszobák hangszigetelése.

Karbantartás

Tetőszerkezet javítása, cseréje, beton és falazat javítása a pincétől a padlásig, kéményjavítás a leggyakoribb munkálatok ebben a kategóriában.

Bővítés

Tetőtér-beépítés vagy akár a házhoz való hozzáépítés is, hogy még több élettérhez jussunk.

Energiahatékonyság, megtakarítások

A lakásfelújítás gyakori célja az energiamegtakarítás, hogy a közüzemek magas költségeit csökkentsék. Idetartozik például: energiatakarékos hőszigetelés, nyílászárók cseréje, korszerűbb izzók, világítótestek beszerelése.

Biztonság

A lakásfelújítás során egyúttal érdemes elvégezni az otthoni tűz- és betörésjelző rendszerek telepítését, javítását.

A professzionális megoldásoktól a “csináld magad” verzióig

A lakásfelújítás elkezdésének három megközelítési módja van

Ezek pedig a következők: generálkivitelező megbízása, közvetlenül a szakember felfogadása, csináljuk magunk, vagyis önerős lakásfelújítás.

A generálkivitelező felügyeli és összefogja lakásfelújítás során elvégzendő munkákat, tulajdonképpen úgy, mint egy projektmenedzser. Ő az összekötő kapocs az ingatlan tulajdonosa és az egyes szakemberek között, akik a kivitelező keze alatt dolgoznak.

Azoknak az embereknek a zöme, akik belevágnak a lakásfelújítás sokszor hosszadalmas procedúrájába, inkább szakembereket hív minden egyes munkafázishoz, vagy saját maga próbálkozik meg vele. Egyre több könyv és különböző kiadvány létezik a piacon, melyben hasznos tanácsokat, ötleteket kaphatunk a lakásfelújítás során felmerülő munkafázisok elvégzésére, esetleges kérdésekre, problémákra.

Lakásfelújítás házilag

Sokan vélik úgy, hogy pénzt és időt takarítanak meg azzal, ha ahelyett, hogy szakembert fizetnének meg, inkább maguk vágnak bele a lakásfelújítás egy-egy feladatába. Ez a megoldás működőképes is lehet, másrészről azonban többe is kerülhet, mint amennyit megspóroltunk a hozzáértő ember munkadíján. Íme néhány buktatója annak, ha egymagunk vágunk bele a lakásfelújítás folyamatába.

Mit csinálhatunk és mit nem?

Az első és legfontosabb dolog, hogy legyünk tisztában a jogainkkal. Ugyanis az még önmagában kevés, hogy a mi tulajdonunkban van az ingatlan, amit éppen fel szeretnénk újítani. Ez nem azt jelenti, hogy azt csinálunk, amit csak akarunk. Néhány átalakításhoz hatósági engedélyekre van szükségünk.

Rendelkezünk-e a megfelelő képességekkel, ami egy lakásfelújítás során szükséges?

Ha életünkben először vágunk bele egy ilyen nagy volumenű feladatba, hajlamosak vagyunk tévesen megítélni a lakásfelújítás során felmerülő költségeket, időt és a kivitelezés eszközeit, lehetőségeit. Példának okáért, csak a konyhaszekrényünket szeretnénk kicserélni, mégis könnyen belefuthatunk egy elektromos vezetékbe, amely útban van, arrébb kellene helyezni, hogy az új elem a helyére kerülhessen. Itt máris szükségünk lehet valamennyi elektromosságban szerzett tapasztalatra. Vagy ha a konyha kövezetét szeretnénk kicserélni, és ehhez a tűzhelyet kell arrébb helyeznünk. Nem beszélve arról, ha egy kis plusz helyhez szeretnénk hozzájutni, és ehhez egy falat ki kellene emelni a helyéről, ami könnyen megbolygathatja az ingatlan statikus szerkezetét.

Néha egy egyszerűnek induló lakásfelújítás újabb feladatokat vet fel, újabb problémákat mutat meg, amelyekre nem számítottunk. Különösen, ha még tapasztalatlanok vagyunk, mindenképpen érdemes a lakásfelújítás megkezdése előtt hozzáértő és gyakorlott szakemberrel konzultálni.

Rendelkezésünkre állnak-e lakásfelújítás alatt szükségessé váló megfelelő szerszámok?

A szerszámok nem olcsók. Ha nem csak egy egyszerű képet szeretnénk felhelyezni a falra, akkor több eszközre is szükségünk lehet, a kalapácson és néhány szögön túl. Igaz ugyan, hogy a lakásfelújítás néhány egyszerűbb munkafázisa elvégezhető azokkal a szerszámokkal is, amelyek minden átlagos háztartásban megtalálhatók (körfűrész, dekopírfűrész, mérőszalag, védőszemüveg), mégis szükség lehet komolyabb szerszámkészletre is. Sokszor megesik, hogy egy-egy munkafolyamat a lakásfelújítás folyamatában sokkal pontosabban és gyorsabban végezhető el professzionális eszközökkel.

A jó szakember kiválasztása

Kérjen referenciát!

A legkönnyebb módja a jó szakember megtalálásának, ha körbekérdez ismerősei, rokonai, barátai körében. Bizonyára valamelyikük végeztetett már kisebb-nagyobb felújítási munkákat, így el tudják mondani a véleményüket arról a szakemberről vagy brigádról, akikkel dolgoztattak a lakásfelújítás során. A jól végzett munka a legjobb referencia!

A tapasztalat fontos

Bizonyosodjunk meg róla, hogy az általunk választott szakember rendelkezik a szükséges tapasztalatokkal, amelyekre a lakásfelújítás során szükségünk lesz. Egy jó vállalkozó már rendelkezik néhány éves a lakásfelújítás területén szerzett szakmai múlttal, és számos referenciamunkát tud fényképekkel bemutatni.

Bizonyára sok időbe és energiába telik megtalálni a számunkra legmegfelelőbb mesterembert, de mindenképpen megéri a fáradságot, hogy olyan emberrel dolgoztathassunk, aki megbízható, segítőkész, precíz és érti a dolgát.

A lakásfelújítás során felmerülő költségeknél ne csak a mennyiséget, de a minőséget is tartsuk szem előtt. Ha a lakásfelújítás számunkra hosszú távú befektetést jelent, vagy ha a lakásfelújítás célja hosszú távú terveinkbe illeszkedik, mindenképpen érdemes jobb minőségű, időtálló anyagokat vásárolni.

Ha a lakásfelújítás célja az ingatlan eladása, vagyis a mi terveink csak rövid távúak, akkor mindenképpen az energiatakarékosságra érdemes fektetni a hangsúlyt, mivel az alacsony rezsi ma az ingatlanvásárlás egyik legfőbb szempontja.