Lakásfelújítási tippek és trükkök - Felújítás egyszerűen
15930
single,single-post,postid-15930,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Lakásfelújítási tippek és trükkök

felujitas

Lakásfelújítási tippek és trükkök
feb 08

A sikeres lakásfelújítás hat pontja

Sok hasznos tanácsot lehet olvasni, hallani a lakásfelújítással kapcsolatban. A legtöbb ingatlantulajdonos több-kevesebb információ birtokában vág bele a munkába. Az óvatosabbja három különböző árajánlatot is kér és megnézi a vállalkozók referenciáit is. Ilyen felkészültség mellett azt gondolhatnánk, hogy a siker nem is kérdés. De ha így van, akkor mégis miért hallani annyi rémtörténetet, ha felújításról esik szó?

Lakásfelújítás vagy átalakítás tulajdonképpen nagy lutri. Eleve sok pénzt kell rászánni, sok utánajárással és rendetlenséggel jár, és előre nem lehet megjósolni, hogy minden rendben megy-e majd. Általában nem ismerjük a vállalkozót, az embereit, nem nagyon van közvetlen információnk arról, hogy milyen minőségű munkát végeznek, mennyire tapasztaltak, mennyire jó szakemberek. Előre azt sem tudjuk, hogy a kiválasztott alapanyagok biztosan beválnak-e, időben megérkeznek-e, és így tovább. Nem csoda, hogy sok megrendelőnek rémálommá válik a lakásfelújítás. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a legolcsóbb vállalkozót bízzák meg, mert szeretnék a lehető legkevesebb pénzből megúszni a lakásfelújítást.

És ez nagyon nagy hiba!

A költségek csak a harmadik vagy negyedik legfontosabb szempont a megfelelő vállalkozó kiválasztásakor. Ezért alább szeretnénk megosztani néhány tippet, hogy a lakásfelújítás a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel és kellemetlen meglepetések nélkül mehessen végbe. Lépésről lépésre mutatjuk be, hogyan lehet a legésszerűbben túlesni a dolgon.

A legfontosabb a vállalkozó kiválasztása legyen, aki kivitelezi a munkát.

1. Határozza meg a célokat

Mi jó vagy nem jó az otthonában? Van valami, ami zavaró? Vagy csak szeretne már valami mást? Valami hiányzik? Ha nem számítana a pénz, akkor hogyan képzelné el az álomotthont? Szeretné hatékonyabban kihasználni a rendelkezésre álló teret? Tegye fel ezeket a kérdéseket minden átalakítandó helyiséggel kapcsolatban. Így megfogalmazódik egy kívánságlista, amely már jó kiindulási pont. Ha új ötletek merülnek fel, legyen rugalmas, ekkor még eltérhet az eredeti elképzelésektől. El sem tudja képzelni, egy-egy új ötlet milyen jó és szerencsés megoldásokat, végső soron kellemes otthont eredményezhet.

2. Állítson fel fontossági sorrendet

A való világban kénytelenek vagyunk kompromisszumok között élni. A felújításra szánható keret, a rendelkezésre álló tér, és a többi családtag ízlése és kívánságai mind befolyásolják, mi valósulhat meg egyáltalán az elképzeléseinkből. Érdemes a kívánságokat fontossági sorrendbe állítani. Jelölje meg azokat, amelyek elmaradhatatlanok, és ha szükséges, rendezze újra a listát úgy, hogy mindenképpen ezen kiemelt dolgok szerepeljenek a lista élén. Ez a lépés már jelentős lépés egy jól átgondolt lakásfelújítás irányába.

3. Költségvetés

Ez az a pont, ahol az álmok és a valóság találkozik. A költségvetést realisztikusan kell összeállítani. Gondolja át, mekkora pénzt tud erre mozgósítani. Önerőből történne a felújítás? Kölcsönt venne fel hozzá? Egy dolgot ne tegyen: ne bízza a munkát olyan vállalkozóra, aki meghitelezi a költségeket, aki felajánlja, hogy majd ő biztosít hozzá kölcsönt. Arról se feledkezzen meg, hogy ajánlatos némi pénzt tartalékolni a kalkulált költségvetésen kívül is. Ezen a ponton nagy rugalmasságra van szükség. Sajnos a végösszeg előre nem látható okok miatt is eltérhet az eredeti elgondolástól. Ezért is nagyon fontos megbízható és tapasztalt vállalkozóra bízni a munkát, hogy ne érjék nagy meglepetések akkor, amikor a számlát ki kell fizetni.

4. A vállalkozó kiválasztása

Nehéz lenne néhány szóban összefoglalni mindazt, ami fontos egy jó vállalkozó kiválasztásakor. A legtöbb tapasztalatot és a legnagyobb szakértelmet a konyha és a fürdő kívánja meg, a referenciák megtekintésekor erre kerüljön a hangsúly. Engedélyek illetve számlaképesség megléte alapkövetelmény. Ne feledje azt sem, hogy egy rosszabb kivitelezőnek is lehetnek sikeres munkái, egyetlen pozitív véleményre ne alapozza a döntését. És persze még egy sikeres és tapasztalt vállalkozóval sem biztos, hogy megtalálja a hangot. A jó együttműködés itt elengedhetetlen. A megbízhatóság szintén nagyon fontos.

Csak olyan embert bízzon meg a munkával, aki:

  • Garantálja a megbeszélt árat
  • Írásos árajánlatot készít

Végső soron ez a két dolog mutatja a vállalkozó elkötelezettségét, miszerint valóban úgy végzi a munkát, hogy Ön elégedett legyen.

5. Kezelje türelemmel a helyzetet

Egy lakásfelújítás nagy kihívás. Sok tervezéssel, szervezéssel, utánajárással kezdődik. A munka zajjal, porral jár, törmelékkel lesz tele a lakás. Az első napokban még könnyen túltesszük magunkat a kellemetlenségeken, később azonban nagyon próbára teszi a türelmünket. Erre fel kell készülni! Azzal is számolni kell, hogy az egyes munkafolyamatok időigénye nem egyforma. A bontás és a falazás látványosan gyors, a festés, burkolás vagy a villanyszerelés lassabban halad. Kezelje türelemmel és belátással a helyzetet, így kevesebb stresszel jár ez az időszak.

6. Vegyen részt a felújításban

Nem bölcs dolog a távollétünkkel tüntetni, miközben átalakítják otthonunkat. Ne feledje, végső soron Önnek kell benne élni, vagy az elkészült ingatlant értékesíteni, nem pedig annak, aki a munkát kivitelezte. Még a legtapasztaltabb vállalkozónak is segítség az Ön véleménye, ezért vegyen Ön is részt a munkában, legyen jelen, amikor teheti. Fontos, hogy legyen elérhető és kommunikatív, hiszen az Ön elkötelezettsége a kivitelező szakemberek számára is inspiráló. Ha bölcsen választja meg a kivitelezőjét (azaz nem csak az árra alapozva dönt), akkor a felújítás sok hasznos tapasztalattal gazdagítja Önt bosszúságok helyett.