Lakberendezés - Felújítás egyszerűen
16156
single,single-post,postid-16156,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Lakberendezés

lakberendezes

Lakberendezés
feb 13

A lakberendezés témakörét érintő szempontok, amelyeket figyelembe kell venni az otthon kialakításakor, igen sokrétűek. Az otthon a mindennapi pihenés szentélye, a családi kikapcsolódás színtere.

Kialakításakor akár külső segítséggel, akár családunkkal a helyiségek adottságait, funkcióit is figyelembe véve törekszünk a harmónia megteremtésére az előszobától a nappalin át a hálóig – a lakberendezés eszköztárának felvonultatásával.

Az ergonómiai szempontok figyelembevétele a lakberendezés egyik sarokköve, hiszen az esztétikai szempontok oltárán nem szívesen áldozzuk fel a funkcionalitást. A konyhapultok, csapok, kapcsolók, konnektorok helyének kialakításához egyéni elképzeléseink mellé a szabványok figyelembevétele is szükséges.

Az otthon színvilágának megteremtése a harmónia jegyében már az előszobánál elkezdődik. Az előszoba az otthon és a külvilág határát őrizve gondoskodik szentélyünk háborítatlanságáról, kialakítása, esztétikai megjelenése, funkcionalitása azonban szerves része otthonunknak. A lakberendezés egyik nagy feladata az előszoba tágasságát megőrizve, tárolóhelyek diszkrét kialakításával a helyiség összhangját megteremteni. Hiszen a vendégeket is itt éri az első benyomás. Azonban a cipők, kabátok, vizes esernyők tárolására itt kell megteremteni a lehetőséget a lakberendezés frappáns megoldásainak alkalmazásával.

A lakás, iroda alapstílusának kialakításánál az internet és a szakmai újságok segítségével is megismerhetjük a lakberendezés alapjait. Az alapok megismerésével akár magunk is elkezdhetjük megtervezni új életterünket, azonban ha a lakberendezés feladatát szakemberre bízzuk, a határozott elképzelések neki is nagy segítségére lehetnek.

Sose feledjük, a lakberendezés célja a harmónia, a lakhatóság, az esztétikus környezet mellett a nyugodt élettér kialakítása. Sok esetben a lakásfelújítás során kell ezt megteremteni. A színekkel, mintákkal játszva tágíthatjuk a teret, azonban a harsány, egymáshoz nem illő színvilággal negatív érzéseket is generálhatunk.

A lakberendezés tehát nemcsak a bútorok kiválasztásában és azok elhelyezésében nyújt támpontot, hanem a színek, képek, díszek esztétikájával alakítja ki a pihenés nyugodt körülményeihez elengedhetetlen életteret. A lakberendezés után azonban továbbra is fontos a harmónia megtartása, hiszen a családi örökségből bekerült vázák, toronyóra, porcelánok sokszínűségével pillanatok alatt tönkretehető a szépen megtervezett és felépített családi fészek.

Nem egy esetben előfordult már, hogy a meglévő bútorok felhasználásával – minimális befektetéssel –, viszonylag egyszerű átrendezéssel, új festéssel sikerült a lakberendezés néha túlmisztifikált kérdését megoldani. Ajánlom mindenkinek a kísérletezgetést a lakberendezés területén, hiszen egy hideg februári hétvégén akár több bútorelrendezési verziót is kipróbálhatunk. A színek kiválasztása, akár festés, akár szövet esetében talán így már könnyebbé is válik.

Legyünk bátrak, hiszen a lakberendezés játék is lehet, amatőrként is érdemes elkezdeni.