Passzív fűtés és hűtés - Felújítás egyszerűen
15928
single,single-post,postid-15928,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Passzív fűtés és hűtés

homero

Passzív fűtés és hűtés
feb 08

Fűtés passzív napenergiával

A fűtés energiafogyasztása csökkenthető, ha a hőigény egy részét fosszilis energiahordozók elégetése helyett, napenergia begyűjtésével és felhasználásával fedezzük. Ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk, a napenergiát hasznosító rendszernek három funkciót kell ellátnia:

  • A sugárzási energia begyűjtése
  • A sugárzási energia (legalább egy részének) tárolása
  • Az energia leadása, célba juttatása.

Ha mindhárom feladatot teljesíti az épület, akkor passzív rendszerről van szó. Egyik nagy előnye e megoldásnak, hogy mivel gépészeti berendezéseket nem tartalmaz, külső energiaforrásra (villamos energiára) nincs szükség a működéshez. További előny, hogy bármekkora is a napsugárzás intenzitása, kedvezően alakul az épület energiamérlege. Ha a napsugárzás intenzitása nagy, a napsugárzást elnyelő felületről fűtőáram indul a helyiség felé, valamint szellőző légfűtésre is alkalmas, magas hőmérsékletű levegő vezethető a helyiségbe. Ha a sugárzás intenzitása kicsiny, az energiagyűjtő fal kevésbé melegszik fel, a helyiség felé energiaáram nem indul, de legalább a hőveszteség kisebb, hiszen a fal külső síkja „langyos”.

Passzív napenergia hasznosító rendszerek esetében amennyire kívánatos a minél több sugárzási energia felvétele és hasznosítása télen, annyira nem kívánatos ez a törekvés nyáron. A nyári túlmelegedés megakadályozása végett ezért feltétlenül gondoskodni kell hatékony árnyékolásról és a szellőztetés lehetőségéről.

Forrás: http://www.nkek.hu/energiahatekonysag/melegedo-a-futesrol

Passzív hűtés pro-aktív megoldásokkal

A kellemes, vagy legalább elfogadható hőérzet a nyári időszakban is elengedhetetlen. E feladat jelentősége az utóbbi időben egyre inkább felértékelődik, hiszen:

  • Az új épületekben a hőszigetelési megoldások miatti hőterhelés nagyobb mértékű felmelegedést okoz;
  • Gyakori a kisebb súlyú, azaz kisebb hőtároló képességű anyagok és szerkezetek alkalmazása, valamint a nagyobb üvegezési arány;
  • Az épület használóinak igényei nagyobbá válnak;
  • A belső hőterhelést fokozó háztartási berendezések, irodagépek száma növekszik;

A globális felmelegedés miatt az épületek hűtésének jelentősége felértékelődik, az épülethűtés egyre több esetben elkerülhetetlenné válik.

Alapvető cél, hogy a megfelelő hőérzetet, ha csak egy mód van rá, gépi hűtés nélkül biztosítsuk. Ez azért lényeges, mert a gépi hűtés beruházási és üzemeltetési költségei, továbbá energiafogyasztása és így környezetterhelő hatása meglehetősen nagyok.

Passzív hűtéskor a helyiség hőmérsékletét külső energiaforrás igénybevétele nélkül tartjuk elfogadhatóan alacsony értéken. A passzív hűtés megvalósítására három lehetséges stratégia létezik:

  • A hőnyereségek csökkentése
  • A hőterhelés eltávolítása
  • A hőterhelés hatásának csillapítása

Forrás: http://www.nkek.hu/energiahatekonysag/kondi-a-hutesrol