Érdemes biztonsági ajtót választani lakásfelújításkor? - Felújítás egyszerűen
15932
single,single-post,postid-15932,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Érdemes biztonsági ajtót választani lakásfelújításkor?

biztonsagi-ajto

Érdemes biztonsági ajtót választani lakásfelújításkor?
feb 08

A biztonsági ajtó a betörés megelőzésének célját szolgálja. Bár tökéletes biztonság nem létezik, törekedhetünk rá – vagy legalábbis a biztonság érzetére mindenképpen – azáltal, hogy elmondhatjuk, mi mindent megtettünk ennek érdekében.

A biztonsági ajtók gyártói, illetve a zárgyártók feladata az olyan megoldások fejlesztése, melyek jócskán megnehezítik az illetéktelen behatolók lakásba való bejutását és ennek idejét. Hiszen melyik betörő vállalkozna zajos, bonyolult eszközök meglétét igénylő és hosszú ideig tartó procedúrára, ami nagyban megnöveli a lebukásának kockázatát? Valószínűleg inkább keresni fog magának egy könnyebben nyitható ajtót.

A megnyugtató biztonságérzethez mindössze egy megbízható, jó minőségű biztonsági ajtó, legalább két jó zár és megfelelő vasalat már elégséges. A legfontosabb mindig a bejárati ajtó védelme, így ennek az anyagára, védelmére, biztonságára kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. A biztonsági ajtó anyagát tekintve tulajdonképpen lényegtelen, hogy fémborítású, fa vagy műanyag. Ami igazán számít, az a biztonsági ajtó megfelelő vasalattal való megerősítése és természetesen a jó minőségű zárakkal való felszerelése.

A biztonsági ajtó tömör legyen, és kívülre fix gomb, belülre rendes kilincs kerüljön. Az ajtótok mindenképpen kerüljön megerősítésre, mégpedig acél- vagy fémszalaggal. Mivel egy puha fatok könnyen kifeszíthető a zárszerkezetnél, így a zárszerkezettel szembeni oldal megerősítése is mindenképpen szükséges.

Ami a biztonsági ajtó zárát illeti, mindenképpen minimum két zár vagy többpontos biztonsági zár kerüljön beszerelésre. Az alsó és felső zár hengerzár betéttel működjön. Kettős reteszelésű, jó minőségű hevederzárat is beépíthetünk, de arra külön ügyeljünk, hogy a hengerzár betétek ne lógjanak ki jobban az ajtó síkjából, mint 2-3 mm, mivel abban az esetben a törésvédelem már nem funkcionál rendesen, és a biztonsági ajtó könnyű támadási felületté válik. Többek között ezért is olyan fontos, hogy a biztonsági ajtó beépítése, valamint a zárszerelés professzionális szakemberek által történjen, vagy szükség esetén a zárcsere is szakértők által legyen elvégezve.

Biztonsági ajtó vásárlásánál olyat válasszunk, amely a MABISZ által minősített zárbetéttel van felszerelve, és rendelkezzen fúrásvédelemmel. Zár szempontjából fontos tényező lehet az úgynevezett variációszám, mely megmutatja, hogy milyen bonyolultsággal kombinálhatók a zárban lévő csapok. Magyarul nem mindegy, hogy hány fajta kulcs készíthető az adott zárhoz. 600, 60 000 vagy 600 000. A biztonsági ajtó beszerelése mindenképpen szakembert igénylő feladat!