Zárcsere - Felújítás egyszerűen
16166
single,single-post,postid-16166,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Zárcsere

kulcs

Zárcsere
feb 13

Otthonunkban a biztonság szempontjából a nyílászárókra, és azon belül is a bejárati ajtókra kell mindig a legnagyobb hangsúlyt fektetni. A betörések legnagyobb hányada ugyanis ezen keresztül történik.

Minél magasabb szintű a zár és a zárcsere minősége, annál nagyobb az esélye, hogy kudarcba fullad a nem kívánt behatolás.

Az egyszerűbb ajtókon bárki által elvégezhető egy zárcsere, azonban már a komolyabb biztonsági bejárati nyílászárókon a zárcsere mindenképpen szakértelmet igénylő feladat.

A zárcsere sikeressége és minősége nemcsak a kivitelezésen múlik, hanem a behelyezésre kerülő záron is. Fontos, hogy a zárcsere esetén a zár rendelkezzen MABISZ minősítéssel, garanciával, jó minőségű és ellenálló legyen, hiszen senki nem szeretné az értékeit a jó szerencsére bízni.

A szakember jelenléte azért is nagyon fontos zárcsere esetében, mert egy bejárati ajtónál elengedhetetlen, hogy legalább két zár legyen, de ha lehet, inkább többpontos biztonsági zár.

Zárcsere kivitelezésekor a legideálisabb, ha az alsó és felső zár hengerbetéttel működik. Kettős reteszelésű, jó minőségű hevederzárat is beépíttethetünk a szakemberrel. Fontos a zárcsere folyamatánál, hogy a hengerzár-betétek ne lógjanak ki 2-3 mm-nél jobban az ajtó síkjából, mert ebben az esetben a törésvédelem már nem funkcionál megfelelő módon, és ajtónk könnyű támadási felületté válik.

A házilag elvégzett zárcsere kivitelezése éppen ezért kockázatos, mert bár lehet, hogy a laikus ember számára nem vehető észre a különbség, nagy valószínűséggel a zárcsere elvégzésében jártas szakember és sajnos a rutinos betörő is azonnal észreveszi az ajtó gyenge pontjait. Amikor otthonunkban esedékessé válik egy vagy több nyílászárón a zárcsere, mindenképpen gondolkozzunk előre. Inkább a valamivel drágább, de nagyobb biztonságot nyújtó zárakat, vasalatokat vásároljuk meg, semmiképpen ne ezen akarjunk spórolni!